Ülkemiz sahip olduğu farklı ekolojik özellikler ve toprak yapıları ile meyve yetiştiriciliğine son derece uygun bir yapıya sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı bir çok meyve türünde üretim miktarı ve üretim alanlarında dünyada, ilk sıralarda yer almaktadır.
Bunun bilincinde olan “İRGELER FİDANCILIK” sahip olduğu tecrübe ve bilgi birikimi ile farklı ekolojik bölgelerimize uygun anaçlara aşılı Şeftali, Basık Şeftali, Nektarin, Basık Nektarin, Elma, Kiraz, Erik, Armut, Naşhi (Japon Armutu), Kayısı, Üzüm, Hurma, Ayva, Kivi, Vişne, Badem, Ceviz, Muşmula ve Yaban Mersini türlerine ait standart ve sertifikalı meyve fidanı üretmektedir.
İngiltere’de East Malling Enstitüsünde geliştirilen tam bodur elma klon anacıdır.Üzerideki meyveyi erken verime yatırması ve meyve iriliğini arttırması yönünden mükemmel olması nedeniyle en yaygın kullanılan elma klon anacıdır.
ABD Oregon eyaletinde Old Home X Farmigdale armut çeşitlerinin melezlenmesi ile elde edilmiştir.
Şeftali ve badem melezi olan bu anaç Fransa’da INRA Araştırma Enstitüsünde geliştirilmiştir.
Myrobolan B, Myrobolan GF 31 anaçlarının büyük hacimli taç oluşturmasından dolayı son yıllarda daha zayıf gelişen Myrobolan 29-C anaçları önem kazanmıştır.
Mahalep türüne ait klon anaçlar içerinde yer alır. Mahalep çöğürünün 75- 80’i kadar gelişme gösteren orta kuvvetli gelişen bir anaçtır.
Gelişmesi kuvvetlidir, üzerine aşılanan çeşidi kuvvetli geliştirir, bu yüzden olgunluğu geciktirmemek için kültürel uygulamalar ihmal edilmemelidir.
İrgeler Tarım Ürünleri,70 yılı aşkın süredir, meyve fidanı alanında Türkiye fidancılığına yön veren ve bu alanda kendini kanıtlamış, Türk fidancılığına yenilik ve inovasyon getirmiş olup, ‘İRGELER’ markasının çatısı altına 2022 yılı itibariyle Doku Kültürü Laboratuvar yatırımını da eklemiştir.
Açık köklü ve saksılı fidan üretimi yanında; İsmine doğru, hastalık ve virüslerden ari, sertifikalı meyve fidanı anaç üretiminin ve Ar-Ge çalışmalarının yapılacağı doku kültürü laboratuvarı ile teknolojik altyapısını güçlendirerek mevcut başarısını daha ileriye taşımıştır.
Açık köklü fidanlar için en uygun dikim zamanı; Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde Kasım – Aralık aylarıdır. Bu bölgelerde iç kesimler ve 600 m rakımın üzerindeki yerlerde Şubat – Mart aylarını beklemek gerekir. İç Anadolu ve Doğu Anadolu da ise Mart ayından 15 Nisana kadar olan dönemde dikim yapılabilir. Hangi bölgede olursa olsun dikimin fidanlarda gözlerin tamamen patlamasından önce yapılmasında yarar vardır. Dikim çok gecikirse fidanların tutması güçleşir. Tüplü (topraklı) fidanlar yılın her dönemi dikilebilir, ancak bu tür fidanların da çok aşırı sıcaklardan önce dikilmesinde yarar vardır.
Meyve anaçlarını kullanılma nedeni farklı iklim ve toprak yapılarına uyumun sağlanmasıdır. Bu nedenle anaçlarını özelliklerinin çok iyi bilinmesi gerekir. Klon anaçları; ağacın büyüklüğünü (taç hacmini) hastalık ve zararlılara olan dayanımını, ağacın ömrünü, verime yatma yaşını, verim miktarını ve kalitesini, meyvenin hasat olum zamanını, kurağa ve dona dayanımını de etkiler. Bu nedenle fidan alırken bahçe tesis edeceğimiz arazinin toprak ve iklim yapısını çok iyi incelememiz gerekir.
Elma, armut, erik, kiraz, şeftali, kayısı,badem, ayva gibi önemli meyve türlerinde tozlanma % 95 arılarla olmaktadır. Bu nedenle çiçeklenme dönemi bahçede arı kovanı bulundurulması çok önemlidir. Meyvecilikte ileri bazı Avrupa ülkeleri ile Kaliforniya gibi ülkelerde arıcılardan kovanlar kiralanarak bahçelere yerleştirilmekte olup bu iş bir sektör haline gelmiştir. 10 dekar meyve bahçesi için 3-4 arı kovanı gereklidir. Çiçeklenme döneminde bahçede kesinlikle hiçbir pestisit (Tarım ilacı) kullanılmamalıdır.
Meyve bahçesi tesisinde tür ve çeşit seçini çok önemlidir. Ticari amaçlarla kurulan bahçenin karlı olabilmesi tür ve çeşitlerin uygun olarak seçilmesine bağlıdır. Yeni tesis düşünülen yerin ekolojik verileri ile ve toprak yapısı çok iyi irdelenmeli, ayrıca o bölgedeki mevcut meyve bahçelerinde gerekli gözlemler yapılarak karar verilmelidir. Ayrıca Bahçe Bitkileri uzmanı bir Ziraat Mühendisinin de bahçe tesisi edilmesi düşünülen yeri görmesinde yarar vardır. Diğer önemli bir husus bölgenin hangi üründe hasat tarihi yönünden avantajlı olacağı hususudur.
Güney Akdeniz ve Ege ilk tufanda için, İç Anadolu ve Karadeniz gölgesinin iç kesimleri son turfanda ürün için avantajlıdır..Ör, İhraç ürünümüz 0900 Ziraat kirazı İzmir Kemalpaşa ilçesinde Mayıs ayının ilk haftası piyasaya ilk turfanda olarak çıkarken, Konya’nın hadim ilçesinde 1200-1500 m rakımlı yerlerde Temmuz ayının son haftası son turfanda olarak pazara çıktığı için her iki yörede de üreticiler yüksek fiyattan ürünlerini pazarlamaktadırlar.
Kış budaması için elma, armut, ceviz, kiraz gibi meyve türlerinde en uygun budama zamanı; meyve ve sürgün gözlerinin kabarmasından 1 ay önce başlayıp gözlerin kabarmasına kadar olan zaman dilimi, Şeftali, nektarin, erik ve badem türlerinde ise gözlerin kabarmasından çiçeklenmenin başlangıcına kadar olan dönemdir. Kasın-Aralık aylarında yapılan budamalarda ağaçlarda açılan yara dokularının iyileşmesi daha uzun zaman alır, ayrıca bu aylarda yapılan budamalardan hemen sonra gelecek aşırı soğuklarda ağaçlarda don zararı oluşur. Şubat ayında yapılan budamalarda kuru sürgünlerin ayırt edilmesi de daha kolaydır.
Ülkemiz bir çok mevye türünde üretim miktarı bakımından ilk sıralarda yer almasına rağmen ihracat miktarı bakımından çok gerilerdedir. Ancak son 10 yıldır kapama meyve bahçelerinin kurulması standartlara uygun üretim, ambalajlama paketleme ve soğuk muhafazadaki gelişmeler meyveciliğimizin geleceği açısından umut vermektedir. Gelecek 10 yılda gerek Rusya'ya gerekse avrupa ülkelerine olan ihracatımızın artmasıyla meyvecilik sektörü yeni bir ivme kazanacaktır.
Ülkemizde meyve yetiştiriciliğinde yapılan en önemli hatalardan birisi de meyve hasat zamanlarının doğru olarak belirlenememesidir. Önemli hasat kriterleri. Meyve kabuğu üst rengi ve zemin rengi. Meyve eti sertliği (penotrometre denilen bir aletle ölçülür), meyve kuru madde oranı yani toplam şeker miktarı, (refraktometre denilen basit bir aletle ölçülür). Çekirdek rengi (çoğu meyvede koyu yada açık kahverengidir) meyve iriliği, nişastanın şekere dönüşme oranı (iyodürlü potasyum iyodürlü solüsyonla nişasta testi yapılarak ölçülür). Meyvenin aroması, tam çiçeklenmeden sonraki gün sayısı en önemli faktörlerdir. Ör Granny Smith elması için Marmara Bölgesinde hasat olum tarihi ekim ayının 3 haftası olmasına rağmen çoğu üretici yukarıdaki kriterlere dikkat etmeden 1-1,5 ay erken hasat etmektedir.
Meyve yetiştiriciliğinde standart irilikte ürün elde edilebilmesi için meyve seyretmesi zorunludur. Şeftali, nektarin, elma, armut, kısmen de Japon erikleri ve kayısıda seyretme yapılmalıdır. Seyretme elle kopartılarak, kimyasal kullanılarak yada ağaçta dal ve gövde silkmesi ile yapılır. Elmalarda tam çiçeklenmeden 15- 20 gün sonra elle yapılan seyretmede meyveler küçük fındık iriliğinde iken her huzmede bulunan 5 meyveden ortadaki kral meyve bırakılır, diğerleri kopartılır. Kimyasallarla yapılan seyretmede Sevin adlı kimyasal tona 150 gr, Naftalen Asetik Asit (NAA) tona 15-20 gr, yada NAD tona 70 gr. miktarlarında çiçek dökümünden 15- 20 gün sonra sıvı olarak ağaca uygulanmalıdır.
Şeftali ve nektarinde meyveler küçük fındık iriliğinde iken 12- 15cm mesafede bir meyve bırakılacak şekilde elle seyretme yapılır. Kimyasallarla şeftalide seyretme her zaman başarılı olmamaktadır. Japon eriklerinde sık meyve tutumunda dalda 3-4 cm mesafede bir meyve bırakmalıdır. Seyretmede geç kalınırsa meyve iriliğinde istenilen sonuç alınamaz.